Overijssel

Openluchtmuseum Ootmarsum
Commanderieplein 2
7631 EA Ootmarsum

Openingstijden:
februari t/m oktober, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
november, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur
december en januari, weekenden van 10.00 tot 16.00 uur */**/***

* Op Eerste Kerstdag gesloten
** Het museum is op 1 januari gesloten
*** Tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur

In de winkel van het museum is het boekje ‘langs het pelgrimspad in Twente en Munsterland’ met wichelroedes  verkrijgbaar.

Omstreeks 1249 zouden aardmannetjes een middelgrote zwerfkei vanaf de Tankenberg naar het centrum van Oldenzaal. De aardmannetjes van de Tankenberg zouden onder de steen een kwade burgemeester begraven hebben. Onder de steen zou ook eens een meisje door witte wieven van de Lonnekerberg (Enschede) gevangen gezet zijn. Het meisje had aan de witte wieven beloofd om aan niemand iets over de aardmannetjes te vertellen als zij ging winkelen in Oldenzaal. Bij de steen stortte zij echter haar hart uit met de woorden: “O stien, o kolden stien, stummen stien. Gin mens klaag ik ‘t; di’j stien alleen.”. Enkele Oldenzaalse burgers zouden het geklaag van het meisje gehoord hebben en bevrijdden haar van de witte wieven en haalden haar onder de steen vandaan.

De route gaat in Twente langs: Borne (de Honneburg), Delden (Kasteel Twickel en de geest van de watermolen), De Lutte (Tankenberg/theekoepel, kerk, de Hellehond, arboretum Poort-Bulten en Mysterieuze lijkwagen), Denekamp (kerk en havezathe Singraven), Enschede (2 kerken), Fleringen (Kroezeboom), Hengelo (basiliek), Losser ( vrijstaande toren met Germaans heiligdom), Mekkelhorst (Stenen Landkruis), Oldenzaal (basiliek), Ootmarsum, Saasveld ( kerk met ophaalbrug), Tubbergen (basiliek), Vasse (grafheuvels), Voltherbroek (de Hunenborg), Weerselo (Het Stift). En in Duitsland langs: Bad Bentheim (grote kasteel op berg) Epe (2 kerken), Luhne ( bronzen wichelroedeloper), Thuine ( grote hunebed).

De auteurs van dit boekje willen iedereen uitnodigen zelf te ervaren hoe de positieve energielijnen op deze aarde, de leylijnen, met de wichelroede op te sporen zijn. En waar deze energielijnen elkaar kruisen ontstaan leycentra, plaatsen waar de positieve energie nog sterker te ervaren is. Het waren in de vroege Middeleeuwen juist die leycentra waar de christenen hun kerken bouwden. Kasteel Bentheim is bewust door de graven van Bentheim op verschillende krachtplekken en leylijnen gebouwd. En de Hunebedbouwers bouwde de grote hunebed bij Thuine op diverse leylijnen. Diverse Twentse sagen zijn in het boekje opgenomen. In het boekje is een handleiding opgenomen om met de bijgeleverde wichelroeden te werken

Prijs boekje met wichelroedes  € 5,75