Wichelroede wandeling in Amsterdam – 8 oktober 2017

Pelgrimspad.nl organiseert in Amsterdam drie verschillende mystieke  wichelroede wandelingen in 2017 en 2018, elk in een andere deel van het spirituele Amsterdam. Tijdens de wandelingen leren wij je, hoe je de spirituele magie kan voelen in de stad. Je leert met de wichelroede energielijnen opsporen; leren anders kijken in de stad; en de spirituele energie voelen.
Tijdens de wandeling ervaar je de spiritualiteit die is ontstaan vanaf de middeleeuwen tot heden in Amsterdam! De eerste van de drie wandelingen in het hart van de stad is op zondag 8 oktober 2017.

St. Olofskapel
De kapel is is circa 1440 gebouwd en gewijd aan de Brabantse heilige Odulfus. Hij is de beschermheilige van dijken. In 1490 werd de kapel uitgebreid met een merkwaardige achthoekige uitbouw; de Jeruzalemkapel of Heilige Grafkapel. Deze kapel werd door de teruggekeerde pelgrims naar het Heilige land gesticht, vermoedelijk waren zij lid van de Orde van Sint Lazerus. De hospitaalridders van deze orde verzorgden mensen die lepra hadden. In de kapel stond een kopie van het Heilige Graf, het monument dat in de 12de eeuw in Jeruzalem was opgericht. De Jeruzalemkapel werd in 1644 gesloopt ten behoeve van uitbreiding van de Olofskapel. In het zelfde jaar werd de toegangspoort aan de Zeedijk gebouwd.

De Boeddistiche tempel
Aan de Zeedijk staat de Boeddistiche Fo Kuang Shan tempel. De tempel is gebouwd volgens de richtlijnen van de Feng-Shui. Zo komen er geen trappen uit op de Boeddhazaal, omdat die negatieve energie in de ruimte zouden kunnen brengen. Op het dak van de tempel zijn twee drakenbeelden en andere dierenbeeldjes uit de astrologie geplaatst die de tempel moeten beschermen tegen invloeden van kwade geesten. Bij de bouw is er rekening mee gehouden dat het gebouw op een kruising van drakensporen werd geplaatst, bij ons bekend als ley-lijnen. Volgens het Boeddhistisch geloof stromen de drakensporen over de aarde. De tempel staat op de plaats van de oude 15de eeuwse Cellezustersklooster. De Cellezusters verzorgden melaatsen.

De Waag
Deze 15de eeuwse gebouw was oorspronkelijk een stadpoort; Sint Antoniuspoort. In 1617-1618 werd de Sint Antoniuspoort tot Waag verbouwd. Deze Waag moest de kleinere Waag op de Dam ontlasten. In 1690-1691 kreeg de Waag zijn huidige vorm door de bouw van een grote koepelvormige ruimte, bekroond door een middentoren. In 1827 bestonden er plannen om de Waag te slopen om daarmee ruimte te maken voor een grote rooms-katholieke kathedraal voor het op te richten bisdom Amsterdam. Dit naar aanleiding van een overeenkomst tussen Paus Leo XII en Koning Willem I. In het geheim werd een ontwerp gemaakt door de protestantse stadsarchitect Jan de Greef. Als gevolg van de afscheiding van België in 1830 gingen de plannen van tafel en bleef de Waag voor sloop gespaard.

Westertoren
De Westerkerk is één van de beroemdste kerken van Amsterdam, Zelfs Anne Frank keek vanuit het Áchterhuis’ naar de Westerkerk De kerk is gebouwd in 1631 en ontworpen door de beroemde architect en beeldhouwer Hendirck de Keyser. Hij legde de grondslag voor een specifiek protestantse kerkbouw in ons land. En vermoedelijk liep hij ook met de wichelroede, wij ontdekten dat Westerkerk en de noordelijk poortgebouw [ook van zijn hand] van de Waalse kerk in Amsterdam, allebei op leylijnen zijn gebouwd! De Keyser heeft ook het beroemde grafmonument van Willem de Zwijger in de Nieuwe Kerk in Delft ontworpen. De 85 meter sierlijke Westertoren is wel een van de mooiste kerktorens van ons land. Bovenop de kerktoren zie je een ‘keizerskroon’. Volgens een legende, toen Maximiliaan van Oostenrijk eind 15de eeuw ernstig ziek in Den Haag lag, de gelofte deed dat hij bij herstel een bedevaart zou maken naar de Heilige Stede in Amsterdam, waar in 1345 het Mirakel van Amsterdam zou hebben plaatsgevonden. Toen hij na herstel, die belofte na was nagekomen, zou hij de stad uit dankbaarheid de privelege van de Keizerskroon hebben geschonken.

De Oude Kerk
De Oude- of St. Nicolaaskerk is een hallenkerk, gebouwd eind 13de eeuw. Het is het oudste gebouw van de stad. De kern van kerktoren is 12de eeuw en vernieuwd in 1747. De toren is ruim 70 m hoog. Als je rondom de kerk loopt zie je dat het door aanbouwsels een vreemdsoortig kerkgebouw, die grillige onregelmatig en schilderachtig is. De kerk is na de 13de eeuw diverse keren verbouwd, de laatste verbouwing was in de 17de eeuw. In de rooms-katholieke tijd had de kerk naast het hoofdaltaar, 38 bij-altaren met kapelletjes. In de kerk zijn 2500 graven, waarin 12.000 mensen (rijke stinkerds) begraven lagen. De graven zijn tijdens restauratie in 2013 geruimd en opgevuld met zand. In de kerk werden groot aantal beroemde mensen begraven zoals: Saskia Uylenburgh (1612-1642) gehuwd met Rembrandt en Admiraal Jacob van Heemskerck (1567 – 1607), een van de weinige overwinteraars op Nova Zembla. Bij de Slag bij Gibraltar tegen de Spanjaarden verloor hij zijn leven.

Het Mirakel van Amsterdam
Op 15 maart 1345 lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een priester van de Oude Kerk komen, om hem te bedienen en van het Heilig Sacrement (hostie) te voorzien. Na het eten van de hostie kreeg de zieke man braakneigingen en het braaksel werd in een brandende open haard gegooid. Echter de hostie verbrandde niet en bleef ongeschonden zweven boven de vlammen.
Op miraculeuze wijze keerde de hostie tot drie keer vanuit de Oude Kerk terug naar het huis van de zieke. Men concludeerde toen dat dit een wonder was. De woning van de zieke man werd 1346-147 een bedevaartskapel, de Heilige Stede.

Dit zijn enkele plekken waar we gaan wichelroedelopen en spiritueel gaan waarnemen en voelen. En op de route gaan we ook naar plekken die wij nog niet genoemd hebben!

Heb je interesse in spiritualiteit, natuurenergie of ben gevoelig voor energieën? Meld je aan.

Plaats: Amsterdam, centrum
Start: Hoofdingang NS-station Centraal
Datum: zondag 8 oktober 2017
Duur workshop: 3 uur
Tijd: 09.00 uur
Prijs: 18 euro p/p,  wichelroede inbegrepen

Je kunt je opgeven via het hieronder staande inschrijfformulier. Daarna krijg je een bevestiging van ons voor deze bijzondere magische wandeling, met o.a. informatie waar we starten [circa 5 min. loop afstand van NS-station Centraal]. De route van de wandeling eindigt bij NS-station Centraal.

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Datum

Onderwerp

Je bericht

512